Wednesday, 9 October 2013

Nerbes..

are u nervous??

***

yes i'm very nervous,
sebenarnya ini adalah perasaan yang dialami oleh semua orang,
semua orang akan berasa gemuruh jika tidak biasa melakukan
sesuatu perkara kerana telah diset dalam minda kita bahawa
kita tidak mampu lakukan ataupun otak kita tengah memproses
data untuk berasa safe, selamat daripada dimalukan
di khalayak ramai..

setiap kali saya ada perasaan yang macam ni.. setiap kali tu juga
saya akan sangat rasa rendah diri,




but now, i want to learn it..
nak ubah diri untuk menjadi manusia yang tidak nerves sangat dan berkeyakinan bila bercakap di khalayak ramai..

apa perkara yang saya belajar hari ini adalah untuk menjadi seorang yang natural ketika berucap di hadapan ramai kita kena berlatih dan berlatih tanpa henti. Takde manusia yang terus jadi pandai tanpa latihan dan latihan (macam menulis juga) kena practice, cause practice can make permanent, ehe.

- berlatih bercakap depan cermin
- buat homework tentang apa yang kita nak cakap
- dah sediakan siap-siap teks ucapan (untuk permulaan)
- sediakan keyword untuk berucap
- buat latihan pernafasan
- gerakkan mulut dan berlatih dengan berbagai emosi



seterusnya practice and practice.
atau buat teknik bayangan yang kita tengah berucap di khlayak ramai.

jom try..
inshaAllah.. moga Allah berkati moga Allah redha

ameen Ya Rabb
^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...