Sunday, 7 February 2016

Shine

***

Harini cuti Raya Cina, ada masa untuk membelek-belek blog. Kadang-kadang dah tinggalkan blog untuk masa yang lama, memang teringat tapi kadang-kadang malas nak update.

Nak update memerlukan otak yang berfikir, bukan hanya melihat dan menonton rancangan di televisyen atau mendengar. Tetapi menaip, menulis, membaca memerlukan komitmen dan usaha yang lebih dari mendengar dan menonton.

Life.. hidup berlalu dari hari ke hari. Blog ni kadang -kadang jadi macam diari, kita boleh lihat semula apa yang kita tulis dan fikirkan di masa lepas. Yang uniknya kadang-kadang fikiran yang kita tulis di masa lepas tu dah berbeza dengan masa sekarang. Hati, berubah kan.. bergantung kepada bagaimana kita melalui pengalaman hidup, ujian dan dugaan diri. Allah SWT jadikan kita matang dengan macam-macam cara.

Saya yakin, setiap dari kita berubah dari masa ke masa, Cuma apa perubahan yang ada pada diri kita tu kita kena muhasabah setiap masa, Sama ada kita berubah dari yang baik ke buruk atau dari buruk ke baik. Saya selalu dengar ustaz ustazah pesan agar sebelum tidur kita perlu muhasabah diri setiap hari apa yang kita buat hari itu, dan jika baik maka teruskan jika buruk maka cuba ubah untuk ubah story line kita jadi lebih baik setiap hari.

***

Setiap hari kita melakukan sesuatu yang dirasakan bermanfaat dalam hidup kita. Rasanya kita perlu tanya balik, apakah yang kita buat tu memberikan manfaat kepada orang lain? Kenapa saya tulis macam ni? Kadang-kadang saya rasa, apa yang saya buat contohnya banyak buku yang saya baca, mungkin ada yang saya dapat habiskan 300page setiap hari, satu buku. tapi apa sumbangan saya pada dunia, pada masyarakat, pada orang lain umumnya?Atau cukup ilmu yang saya baca atau dapat tu untk diri sendiri sahaja? Adakah jika saya melancong atau musafir ke negara lain, cukupkah untuk diri saya sendiri?

Bagi saya? Its nothing if apa yang kita baca tu tak dapat jadikan kita lebih kenal dengan Allah SWT, tak dapat ubah diri kita menjadi manusia yang lebih baik dan lebih baik kepada manusia. Tambah-tambah jika ia perkara yang tidak memberi manfaat pada orang lain. Mungkin ini makna yang saya cari dalam diri saya. mungkin setiap orang ada definisi manfaat, ada definisi bahagia, bergantung pada apa yang kita suka, bagi saya inilah maknanya.

Berkongsi dan berkongsi. Melakukan yang terbaik bukan untuk diri sendiri tapi untuk membahagiakan orang lain memberi satu kepuasa pada saya. So? Apa yang awak buatkan awak bahagia?

Shine, live your life, live your dreams
Your precious beauty is unique
There's never been anyone like you and never will be again
Fly, now's the time to be free
You can be anything you wanna be
There's never been anyone like you and never will be again

So shine (Shine by Jade Ambroze)SO LETS BLOGGING
AND LEST SPREAD OUR LOVE
OUR ISLAM AND OUR BELIEVE
INSHAALAH ITS THE MEANING OF HAPPINESS

***

InanNaurah
20160108
1045am


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...